Facts and features of Darwin's Frog

0 comments
Kingdom: Animalia 
Phylum: Chordata 
Class: Amphibia 
Order: Anura 
Family: Rhinodermatidae 
Genre: Rhinoderma 
Scientific Name: Rhinoderma darwinii 
Type: Amphibians 
Diet: Carnivore 
Size (L): 2.6 cm - 3.5 cm (1.0 in - 1.4in) 
Weight: 2.1 g - 5 g (0.07 oz - 0.17 oz) 
Maximum speed: 8 km / h
Duration of the life: 10-15 years 
Lifestyle: Solitary 
Living Status: Vulnerable 
Color: Black, Green, Gray, Brown, Tan 
Skin: permeable 
Food: Insects 
Habitat:Breech tree forests and in field
Average clutch size: 30 
Main prey: insects, worms, snails 
Predators: rodents, Birds,snakes
Special features: small body with leaf like display

Darwin frog is a species of frog mainly found in forests of Argentina and Chile .Darwin frog is named from naturalist Charles Darwin , who found it in his famous " Voyage of the Beagle ."Darwin Frogs are inhabiting beech trees and fields , in the colder regions of South America. Darwin Frogs are also living close to and slow streams and swamps across Chile and Argentina Border.

Darwin frog has a very different appearance ,having evolved like a leaf. This means that whenever Darwin frog feels feared by attackers,simply hover over the forest floor that looks like a dead leaf until the danger goes.

Darwin frog  has a triangular head and pointed snout.Despite having some tape on his back legs , Darwin Frogs don't have webbed  front feet, as it helps them when moving around on the forest land.

Like many other species of amphibians (frogs and , in fact) , Darwin frog is a carnivorous animal that uses its long , sticky tongue to catch food.Darwin Frogs eats insects , worms , snails and spiders.

Because of their small size, and despite his best attempt to blend in , Darwin frog has a number of predators in its living area.Like rodents , snakes and birds all commonly catch the Darwin Frog.

Darwin 's frog is well known for the way it takes care of it 's young. The female lays her eggs and the male guards for about 2 weeks .Once hatched , the male carries the developing tadpoles leads in a throat as a pouch until frogs are small and are able to climb away.

Today, Darwin's frog is a species considered vulnerable to extinction mainly due to habitat loss , mainly due to deforestation.

Facts and features of Cairn Terrier

0 comments
Name: Cairn Terrier 
Native: Great Britain 
Size: 26.4 cm (11 inches) 
Weight: 7 kg (14 lbs) 
Duration of life: 14 years 
Group: Terrier



Cairn Terrier dogs are intelligent,smart,happy,strong and loyal by their own. Like most other terriers, they love to move after real or imagined prey. Cairn Terriers have a strong animal instinct and will need regular and fundamental training.However, they are mostly smart and although intentional, can be trained too. Although it is said that they are disobedient, this is not the case always correct training is applied.Cairns are still used as working dogs such in parts of Scotland. Cairn Terrier generally well friendly with children and are best family dogs.

Facts and Features of Badger

0 comments
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Mammalia
Order: Carnivora
Family: Mustelidae
Genre: Taxidiinae
Scientific Name:Taxidea Taxus
Type: Mammals
Diet: Omnivorous
Size (L): 41cm - 75cm (17 inches - 29 inches)
Weight: 12 kg - 14 kg (25 lbs - 30 lbs)
Maximum speed: 30 kmh (18 mph)
Duration of the life: 4-10 years
Lifestyle: Solitary
State of Conservation: Feared
Color: Brown, Black, White
Skin:Fur
Favorite Food: Worms
Shelter: Woodland and hedges
Litter size : 3
Main Foods: Worms, Roots, Fruit  
Attackers: Humans, eagle, wild cats  
Special features:Flattened body and wide claws

Badgers are living in the forests of Europe and western Asia , searching to find roots and berries , and also worms and insects.Surprisingly Badgers can run up to 30 kms per hour for short periods of time and have been known to successfully combat the larger mammals like wolves , coyotes and bears!There have been normal reports over the years against badgers as being particularly aggressive with dogs and even humans!  

Badger is able to produce a painful bite , and some badgers are also known to lead to a type more commonly known rabies.The Badgers are found in black and white stripes in western Europe.Badgers are believed to be related to weasels and otters and can grow to almost a meter long ! Badger lives in underground burrows , which often contain a way of tunnels. 

 It is believed that by digging their burrows , badgers are able to remove tons of soil surfaces !Badger is the common name for any three subfamilies of Badger ,belonging to the family Mustelidae.This is the same family as ferrets mammal, weasels , otters , and several other types of carnivore which means badger is most closely attached to these animals. 

There are eight species of badger and these species are divided into three subfamilies, badgers of Europe and Asia, Ratel badger or honey badger and American badger. The Asian stink badger was once before classified as a badger but today badger species is thought to be more closely related to the skunk. 

Typical species of badger have short legs and also tend to have a relatively heavy accumulation. The lower jaw is articulated to upper jaw which means it is much difficult to dislocate the jaw badgers . This enables the badger to maintain its control over the prey easily , but limits the movement of badgers jaw opening and closing hinge or sliding from side to side .

Facts and Features of African Clawed Frog

0 comments
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class : Amphibia
Order: Anura
Family : Pipidae
Genre : Xenopus
Scientific Name : Xenopus laevis
Common Name : African Clawed Frog
Other Name( s ) : Platanna
Group: Amphibian
Number of species : 1
Location: Eastern and Southern Africa
Habitat : stagnant waters with grasses
Color type: Brown , Gray , Albino
Skin : Permeable Scales
Size ( L ) : 2.7 cm - 12 cm (1 inch - 4.5in )
Weight: 27 g - 220 g (1 oz - 8 oz )
Maximum speed : 9 km / h ( 5 mph )
Diet : Carnivore
Prey : small fish , insects , spiders
Attackers :birds , small mammals
Lifestyle : Nocturnal
Group behavior : Solitary
Type of water : Fresh
Duration of the life : 8-15 years
Sexual maturity : 10-12 months
Incubation period : 4-5 days
Average Spawn Size : 2000
Name Of Young : tadpole
Age Of Independance : 5 days
Life Status : Least Concern
Size of the population estimated : Abundant
Major threatens : it water pollution
Different feature :Clawed front legs
Funny facts : A particularly dangerous amphibian !

Classification and Evolution of African Clawed Frog

The African Clawed Frog is a generously proportioned species of plane Frog which is primarily found dwelling by the side of the substructure of lakes and rivers. The African Clawed Frog is besides famous as the Platanna and has a quantity of very unique characteristics with the aim of mean it is especially adapted to it's environment. The African Clawed Frog is thought to be originated from South Africa, and is at the moment found unpretentiously across the African continent. The African Clawed Frog has besides been introduced to the Americas and parts of Europe.

Anatomy and Appearance of African Clawed Frog

The usual adult African Clawed Frog grows to not more than 12 cm in measurement lengthwise, and weighs around 200g.The African Clawed Frog is generally green, grey colour despite other colour combination of the African Clawed Frog are not uncommon (such as albino).The colour of the African Clawed Frog's skin, along with it's speckled pattern, gives it more mask from hungry predators.They maintain a line of stitch-marks along their bodies which directs as an sense organs to detect prey in the surrounding stream. Their eyes and nose are located on top of the head enabling them to find out and breathe but not including being too visible.

Distribution and Habitat of African Clawed Frog

The African Clawed Frog is commonly found in eastern and southern Africa, along the African Rift Valley where they like better stagnant waters to fast-flowing streams. African Clawed Frogs are bottom-dwelling animals and will solitary leave the safety of the stream if they are strained to migrate. They inhabit cheery shallow creeks and rivers throughout the summer and move into the flooded forests throughout the raining season. Due to introduction by Humans, the African Clawed Frog can be found in numerous freshwater habitats outside of Africa someplace they can be a very insidious species.

Behaviour of African Clawed Frog

The African Clawed Frog spends its life in stream, excluding in place of poking its head up to the emerge from schedule to schedule to breathe. The African Clawed Frog can swim by the side of astonishing speeds sideways, backwards, forwards, up and down, and in all other ways. It is an unruly killer and once upon a time food has been marked, the African Clawed Frog after that catches it's prey using it's claws, which goes it into the African Clawed Frog's mouth. The African Clawed Frog has evolved very successfully as a bottom-dwelling inborn,with the aim of it has greater protection from predators and a better high-quality of food.

Reproduction and Life Cycles of African Clawed Frog

Female African Clawed Frogs are often double by two the size of the males, and are able to have children more than once in a year. After mating, the female African Clawed Frog can lay thousands of eggs by the side of a schedule on an underground water object, which are held mutually in the stream by a jelly-like substance. After hatching, the African Clawed Frog tadpoles arise their life in the stream until they grow legs and are able to venture barred against the watercourse banks if need be. The African Clawed Frog is famous to maintain a long lifespan in place of small aquatic animals, and can live to around 5 to 15 years in the wild. Some adult African Clawed Frogs maintain been found to  have life period virtually 30 years old.

Diet and Prey of African Clawed Frog 

The African Clawed Frog is a carnivorous inborn and predators inside it's water world. The African Clawed Frog's major food are Water Bugs and small Fish but the African Clawed Frog is besides famous to take it's own skin each time as food when it is shed. African Clawed Frogs besides hunt other small invertebrates such as Insects, Spiders and Worms, which it catches to mouth using it's clawed front feet. African Clawed Frogs in captivity maintain a much smaller amount varied diet which initially collections of Worms.

Predators and Threats of African Clawed Frog

Miniature mammals like Rodents, Cats and Dogs, and numerous Birds and Reptiles, all prey on the African Clawed Frog, but herons are most dangers for them. By living on the bottom mud surfaces of lakes and rivers, the African Clawed Frog can continue safely hidden in place of much time, and solitary it's eyes and nose appear beyond the water-line whilst it surfaces. Although not as vulnerable as many other amphibians, the African Clawed Frog is besides being threatened by stream pollution.

Interesting Facts and Features of African Clawed Frog

The African Clawed Frog are popular of their unique feet, as their back feet are webbed but their front legs maintain clawed toes as a substitute, which are used to help take food into their mouths.In the past 1940s ,the African Clawed Frog became the world's basic pregnancy test rather than humans, which although barbaric, has led to them being found worldwide at the moment. The African Clawed Frog has besides been a widely held test subject matter in science.They are famous to be highly aggressive animals and particularly unruly amphibians.

Relationship with Humans of African Clawed Frog

Over the years, Humans maintain to find out a quantity of uses of the African Clawed Frog in our daily life.The nearly everyone notable (and probably cruellest) of these practices was of the African Clawed Frog females as a type of pregnancy test.The hormone produced by Human babies (passed on through the mother's urine) famous as HCG,reduces ovulation in the female African Clawed Frog. Humans besides wear out them in laboratories worldwide in place of explore and philosophy. Habitat loss and stream pollution reasoned major effect on African Clawed Frog populations.

Conservation Status of African Clawed Frog

Although it has been classified as being by the side of Least Concern from imminent extinction, population statistics fallen in some areas due to deteriorating water quality. Elsewhere, African Clawed Frog populations around the earth often happen to non-native pests to the confined plants and wildlife.


Facts and Features of Arctic Walrus

0 comments
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class : Mammalia
Order: Carnivora
Family : Odobenidae
Genre : Odobenus
Scientific Name : Odobenus rosmarus
Common Name : Walrus
Other Names: Atlantic Walrus and Pacific Walrus
Group: Mammals
Number of species : 2
Geographic Location: Arctic Circle
Habitat :Rocky Coasts and ice lands
Color : Grey, Brown
Skin: Hair
Size ( L ) : 2.27 m - 3.6 m ( 7.6 ft - 11.6 ft )
Weight: 405 kg - 1,7020 kg ( 890 pounds - 3750 pounds )
Maximum speed : 38kph ( 24 mph )
Diet : Carnivorus
Food:shellfish, worms , snails,octopus
Predators :whales , polar bears,Humans
Lifestyle : Diurnal
Group: Herd
Duration of the life : 41-50 years
Sexual Maturity Age: 6-10 years
Gestation Period : 15 months
Litter size : 1
Baby Name : Pup
Weaning Age: 2 years
State of Conservation :Threatened
Size of the population estimated : 220000-240000
Major threats : Hunting and loss of habitat
Special feature :Long tusks growing upto 1m long
Funny Facts : Lives in freezing waters of Arctic regions

Classification and Evolution of Walrus

The walrus is a  mammal found in the marine icy cold waters of the Arctic Regions. It is considered as more closely related to Fur Selas, seals , walruses are the second largest marine related mammals that come together to breed after elephant seals and separated among pinnipeds ,due to their long tusks and sensitive whiskers.Currently there are two different species of walrus that minutely vary in appearance with respect to geographic location , which are Atlantic walrus and Pacific walrus.However, it is widely whispered whether or not there is actually a third species thought as the Laptev walrus found in  Laptev Sea ,which thought to be a location of Pacific walrus that specifically inhabit the area.The walrus is taken as an increasingly vulnerable even though the collection of data on these elusive creatures can be difficult so it is difficult to accurately determine the current population status of walrus.

Anatomy and Appearance of Walrus

Walruses consists of large and elongated bodies with head and neck  are quite wider and taper towards the tail,that is summarized with skin.Its skin is covered with a thick layer of scattered hairs usually gray or brown in color. However, while bathing out of the water , walrus skin (which can be up to 4 cm thick) a pink - red color develops.Walruses have two pairs of wings that help them through the water with their hind flippers give power to the bodies, while the front wings are used to guide them in the right direction.On surface, they move unconventionally on all the flippers underneath at 90 degree to further support.The skin on the bottom of the wings is rough and gnarled that protects these huge animals from slipping on ice.Walruses have long tusks which are used both to fight and dig ice when coming out of the water .

Distribution and Habitat of Walrus

Walruses are found throughout the north Atlantic and Pacific Oceans , inhabiting ice floes and rocky coasts , along with spending a lot of time in the cold water. During the winter months , when the ice is so hard , walruses prefer thinner ice areas which can easily break through the surface of the water below.In the summer months when the ice declines ,these are found in remote areas of the rocky coast.Instead of being very suitable  freezing conditions in north, walruses have sometimes been known to move into the south areas of central Canada, throughout the UK and also near to Spanish coast.Although they spend most of their time in and around the Arctic Circle, which are growing under threat of global warming is rapidly running out of ice that these animals have learned to trust .

Behavior and Lifestyle of Walrus

Walruses are highly social animals that live in large herds on the ice floes that can hold up to thousands of individuals and consist primarily of females (cows ) and their calves, along with a number of dominant males (bulls ).When move into water to feed these huge groups break up into small bands numbering only ten individuals so there is less competition for food.Male walruses are almost twice the weight of their female and have longer tusks that can grow up to one meter in length and are mainly used to fight with competitors to the most favored breeding and female residing there.They are known for making a variety of vocal sounds including strong bellows during breeding season that easily and loudly produce , thanks to the two air bags in the neck.

Reproduction and Life Cycles of Walrus

Walruses breed in winter season between the months of January and March.After a gestation period lasts about 15 months , one pup is born on ice having length of upto 1.2 meters long and weight up to 75 kg. Baby Walrus have short , soft hair covering their bodies, wings are pale grey in color and a thick , white mustache with no teeth.They just suck the milk of its mother during its first six months , when they begin to eat solid foods. After first year , walrus pups are almost three times the size they were at birth and begin to become independent , although they tend to stay very close to their mothers until they are two or three years old.Young females tend to stay close to their mother, but males begin to venture out of the pack to join groups of bachelors.Female walruses are capable of begin sex at about 6 or 7 years old , but men are not mature until they are at least 10 years old, but often do not reproduce until they can demonstrate proficiency around 5 years later.

Diet and Prey of Walrus

Walruses are carnivores that hunt and only eat other animals to survive.They have a thick mustache that contains about 450 very sensitive whiskers that help them find food in dark and turbid water at depths of about 100 meters below the surface.Walrus find food mostly on the ocean floor and are known to expel air and water in the sediment to reveal hidden food under the sand .Initially they suck food into the mouth rather than chewing by teeth and even seafood are known to grip between lips and sucking the soft creature from inside the shell, before spitting the shell on the water.Walruses feed on a variety of prey species , including clams , snails , worms, squid, octopus and even some species of slow-moving fish .Some populations of walruses are also known to hunt seals .

Attackers and Threats of Walrus

Because of its large size and aggressive nature,have few predators in their natural surroundings , with the exception of the pods of killer whales and polar bear, as they can easily defend themselves with the tusks. Humans are the most common predators of the walrus, as they are hunted for meat , skin and oil from local populations.They are also affected by water pollution,including oil contamination affecting them, but also through their prey , along with large fishing vessel that the walruses prey and not only  left with less food , but also cause serious noise pollution in waters.

Interesting Facts of Walrus

Walruses are well comfortable to living in some of the coldest regions in the world, with thick skin covering a thick layer of blubber (fat ) that keeps warm.Its tusks were originally designed to help during feeding, but they know it's more to do with social status.Walruses dig their tusks into the ice surfaces to help them transport their enormous bodies out of the water , but also put their tusks into the ice so that they are able to sleep while their bodies remain submerged beneath the waves. Walruses are also known for using their long and powerful tusks as an axe to cut their way through the thick layer of ice.Walruses feed on the darkness of the ocean and is known to regularly move on depths of between 80m and 100m for almost half an hour at a time.However, recent studies gives that , depending on the availability of prey ,they are known to reach around depth of 180 meters below the water surface.

Relationship of Walrus with humans

For thousands of years , local people have thought about walruses as much like humans as they are known to show qualities of intelligence , they are slow to breed and give long and very good care of their young. Walruses also been hunted by people in their home countries for thousands of years as a source of food, but in recent years have also been increasingly hunted for the ivory of their tusks, which is considered to be the second in size and quality only to elephants .The large-scale hunting has decreased populations of walrus, especially in some areas , but also increasing amounts of pollution that is having a great effect on wild populations.

Conservation Status of Walrus 

Nowadays , the walrus is considered as Threatened species, although the data are difficult to collect in these bottom-feeding mammals .Since the 18th century these are declining, with increasing levels of hunting and human activity and , more recently,due to decreasing  amount of ice due to global warming.Although the exact population size is unknown , it is estimated that there are between 220,000 and 240,000 walrus remain in the icy waters of the Arctic Regions.

Facts and Features of Vervet Monkey

1 comments
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Mammalia
Order : Primates
Family: Cercopithecidae
Genre : Chlorocebus
Scientific Name: Chlorocebus Pygerythrus
Common name : Vervet Monkey
Other name ( s ) : Vervet
Group: Mammal
Number of species: 6
Location : East Africa
Habitat: riverine acacia forests
Color: Green, Gray , Brown, Black , Silver
Skin Type :Fur
Size ( L ) : 47cm - 67cm ( 17.9in - 25.7in )
Weight: 3.6 kg - 5 kg ( 7 lbs - 10 lbs )
Maximum speed : 46kph (30 mph)
Diet: Omnivore
Prey : leaves, fruits , insects,roots,bulbs
Attackers: Leopard , Serval , Crocodile
Lifestyle:Food search in day and rest at night
Group Behavior : Troop
Life Period : 12 - 24 years
Age of sexual maturity : 2 - 5 years
Gestation period: 163 days
Average Litter Size : 1
Young Name : Infant
Weaning age : 8 - 12 months
Preservation Status : Least Concern
Estimated Population : Sustainable
Major Threat:Loss of habitat
Special feature :white ears and black face

Fact: Often found above 400 meters from the trees!

Classification and Evolution of Vervet Monkey

The vervet monkey is a medium to large size species which is mainly found in region of  East Africa.It is believed to be species of Grivet, which is another tree-dwelling African monkey which has characteristics very similar to the Vervet, along with the Malbrouck which is considered to be subspecies of vervet Monkey. These three animals are very closely attached, but they tend to live in groups in different areas and believed to very often come into contact with each other.In today's time there are six sub-species of vervet monkey species usually classified according to their location,but there are some differences in coloration.

Anatomy and Appearance of Vervet Monkey

Vervet Monkey grows to an average height of 48 cm ,with a tail that is usually longer than the body itself and has a black tip.Their skin tends to be gray or olive color ( depending on species ) and is lighter on the bottom.The hands and feet are Vervet Monkey are black , along with it's ears and face that has a white stripe on it and is designed by white cheeks.The vervet has long arms and legs, which are of same length to allow this species to walk on four legs.Males tend to be larger than females and are easily distinguished by their bright blue testicles .

Distribution and Habitat of Vervet Monkey

The Vervet Monkey lives in south of Sahara and is widespread throughout East Africa.Also found in parts of southern and western Africa from Uganda to Ghana, but its location is generally dependent on the subspecies .Vervet Monkey inhabits savanna , forests and jungles , which tend to be near the water , preferring acacia forests that line rivers and lakes.Vervet Monkeys are also found in mountains up to 1,400 feet provided there is an adequate supply of food and water for living.Rarely found in extreme environments such as deserts and rain forests , as these regions do not contain all things needed to live.

Behavior and Lifestyle of  Vervet Monkey

The vervet monkey spends most of  time in the safety of the trees.Despite venturing into the ground in search of food and water,it rarely go beyond 400 meters of trees ,which helps to escape from attackers.They are diurnal animals that spend their days in search of food and then rest at night.The vervet is a very sociable animals that inhabit territories may contain between 10 and 50 people , depending on the location and how wide the food supply is.These troops are composed of adult females and their offspring , males wandering between different troops , both socializing and companion.

Life Cycles of Vervet Monkey 

Generally it is not able to reproduce until they are  five years old, despite their age at sexual maturity is known to vary slightly and may depend on the amount of food they access.After 5 ½ months , females give birth to a baby being cleaned by his mother, and clings to her stomach during the first week or so.Vervet Monkey babies quickly develop strong social bonds with other monkeys and is known to begin to interact and play with them when they are of one month old.They have black hair and pink faces and tend not to develop adult coloration until a few months old.Vervet Monkey babies suck their mother 's milk until they are about four months old and start eating soft vegetables, but they are not completely weaned until they are a year old .

Diet and Prey of Vervet Monkey 

This is an omnivorous animal ,meaning they eat both plant matter and other animals in order to get the nutrition they need to live.The leaves and young shoots are the most diet , along with the bark of trees, flowers and fruits.Vervet Monkeys search for roots,bulbs , seeds and herbs and also known to supplement their diet with insects , eggs , rodents , birds and other animals.Like many other species of monkeys, the Vervet uses it's incredibly skilled hands in order to gather food ,with its long tail help to balance on tree branches.

Attackers and Dangers of Vervet Monkey

The vervet has few attackers ,although it remains in the trees but the largest species of eagle is common fear.On the ground however, there are number of large African attackers ,including felines such as the Leopard ,Serval and Caracal ,also with large reptiles like pythons ,crocodiles near the water.The Vervet Monkey can quickly make a backup safety, and the ability to run at a speed that allows them to try to escape faster.Although vervet generally only make sounds, is known to shout and whistle to alert other members of the troop that they are in danger.

Interesting Facts about Vervet Monkey 

Despite the fact that they tends to reach sexual maturity after several years in the wild, sex tends to occur much earlier at an average age of two years old.They are well adjusted to their surrounding environments , as they can jump and climb well when in the trees and are very fast on the ground as well as being excellent swimmers.Younger women of the troops that are not yet mature ,often show a sweet interest in the offspring of adult females and help with grooming and caring for their young.It is also known that love to keep them , so it's not surprising that social bonds within the troop particularly among relatives , often last for life.

Relationship of  humans with Vervet Monkey

Vervet Monkey has get acquainted urban environments and have replaced expanding their historic habitat , but sometimes are seen as pests.Vervet Monkeys are known to attack the fields, along with the theft of food and other items and are rarely caught by humans because of their speed, both on the ground and trees. Although they have been affected by the increase of human settlements , is also the destruction of their natural ranges mainly for agriculture ,which is compressing their populations.They are also appeared in the islands of West Indies  i.e St. Kitts and Barbados.

Preservation Status of Vervet Monkey

Today, as the species are widely available and found in different habitats ,so it has been listed as least concern to become extinct in near future Although they have adapted well to city life , they are often killed by electricity wires and traffic along with used in medicines and as bushmeat.

Facts and Features of Uguisu

0 comments
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Aves
Order : Passeriformes
Family: Cettiidae
Genre : Cettia
Scientific Name: Cettia diphone
Common Name : Uguisu
Other Name ( s ) : Oriental bush warbler ,Japanese Bush -warbler,singing bush warbler
Group:Birds
Number of species : 1
Staying Location: Japan, China, Korea
Habitat: Lowland and Mountain Forests
Color: Green, Brown , Green
Skin Type : Feathers
Size ( L ) : 14 cm - 16.5 cm ( 5.5 - 6.5in )
Wingspan: 20cm - 22cm ( 7.9in - 9 inches)
Weight: 18 g - 22 g (0.5 oz - 0.7 oz )
Maximum SPEED : 30kph (18 mph)
Diet: Omnivore
Eating habits : Insects , worms , berries
Attackers: cats , snakes , birds of prey
Lifestyle: Diurnal
Group Behavior : Solitary
Life Period : 2-5 years
Sexual Maturity Age : 10 to 12 months
Gestation period : 2 to 3 weeks
Average Clutch Size : 3
Young name chick
Fledging age: 12-15 days
Preservation Status : Least Concern
Estimated Population Size : Stable
Major Threat: Loss of habitat
Most distinctive feature :Light colored lines on the eyes

Classification and evolution of Uguisu

Uguisu is a small bird species found in Japan ,China and Taiwan ,along with a number of other regions in East.It is also popular as the Japanese Bush - warbler,named due to it's beautiful special song.The Uguisu is more closely attached to other small song birds like nightingales ,Bushtits which are similar in appearance as well, although the Uguisu is slightly larger.Although they do not sing at dark night , as per the fact of it's beautiful song it is popular as Japanese nightingale.In 1830 it was first explained as a documented species by Heinrich von kittlitz.

Appearance and Anatomy of Uguisu

The Uguisu is characterized by it's dull coloration,especially compared to the beauty of  it's singing.They tend to be light brown or olive green along with dark plumage color to the tips of the wings and tail.Uguisu tail is relatively long in relation to their body size and consists of straight feathers , and it is similar in appearance to long tailed tits with which the Uguisu are believed to be closely attached.Like other species of small bird, the Uguisu also has thin legs , toes with long claws to help stick to branches more easily.The Uguisu has small dark eyes with light strips on top of each, and straight tan coloured beak.

Distribution and Habitat of Uguisu

The Uguisu commonly stays across Japan , where it is found throughout the year , along with some parts of northern Philippines.The Uguisu is also found in southern Russia, China and Korea, and in countries like Taiwan on seasonal.The Uguisu tends to be found in the mountainous regions in the different heights and is known to come down the mountains during winter season.The Uguisu is found in seasonal forests and bamboo thickets , where a lot of leaves are available to hide, along with a wide range of foods.

Behavior and lifestyle of Uguisu

As similar to Nightingales ,the Uguisu is a solitary bird and they gather during the breeding season.The Uguisu is pretty quiet during the winter months making low chirping noise in the bare trees , but in early spring they try to attract a mate by singing.Due to its highly hiding nature ,it is normally not seen rather than heard because they spend most of the day hours hiding in deep shadows of surrounding foliage.In some parts, the Uguisu are migratory birds flying different countries with the change of seasons.This is commonly used to protect themselves from cold mountain winters , especially in the large Japanese island of Hokkaido in the north direction.

Reproduction and Life Cycles of Uguisu

In the early spring season the breeding begins when the males are broken into beautiful song in order to try to attract a female to mate. As Nightingales , males and females are quite similar in appearance although the female are slightly smaller in size.The Uguisu female builds a cup-shaped nest in a dense branches,where it gives up to 5 small eggs.The female sits on eggs to keep hot and protect them from 2 to 3 weeks , when the chicks hatch.Uguisu Chicks are fed and taken care by their mother until they leave the nest about 2 weeks old.The Uguisu tend to live between 2 and 5 years in the wild .

Diet and Prey of Uguisu

The Uguisu feeds on a variety of plants and animals as it is omnivore in nature.Like other warblers and nightingales , the Uguisu has a predominantly diet consisting of  flies, worms , beetles , moths and grasshoppers.The Uguisu also eats fruits and berries to supplement their diet.The need for food is one of the reasons why the Uguisu migrate its natural environment.During the winter months , Uguisu faces difficulties to find food in these conditions without compromise.Moving to the lowlands , there is a greater likelihood that food will not be so scarce.

Attackers and Threats of Uguisu

The sound of this bird can be heard through the mountain forests of the Far East.Although it's easy to hear the sound but difficult for predators to detect among the foliage.There are a number of animals that catches Uguisu such as cats and dogs as well as snakes , lizards and birds of prey. Uguisu are also threatened by people who are declining natural forests to make way for the growth of cities , which means that the Uguisu has lost much of its natural range.

Special Facts and Features of Uguisu

The beautiful song of this bird is believed to not only be concerned with finding a partner ,but also is believed to be a declaration of territory to other individuals in the area.The Uguisu droppings (called guano ) are now used as a product in certain facial creams , as it will make skin smoother and more radiant Apparently , it is believed that this peculiar choice of moisturizer that has been used by geishas and Kabuki actors in Japan for centuries , and is now sold as a business elements.The Uguisu is seen as a sign of coming spring in Japan , so it is popular for other names, such as spring bird and Hanami bird.

Relationship of Uguisu with humans

Due to it's Japan habitat, the Uguisu has been represented in art and poetry for the beauty of its song.Also it is kept as cage birds which is very sad for this bird to live.As a use of guano in skin product it is kept to be transferred all around the world.Growing human settlement and land clearance for logging and agriculture , and increasing pollution levels are leading to decline the population of Uguisu.

Status and Life Today of  Uguisu

It has been included in the IUCN Red List as an animal of Least Concern and therefore is not under imminent threat as a species in its natural environment.This is because it is available in a number of countries at different altitudes and habitats.Population figures in certain areas are also stable , but are declining in others , mainly due to deforestation. At present it is cultivated in Japan , so their droppings can be collected and used as a composition of facial creams.

Facts and Features of Tapir

0 comments
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class :Mammalia
Order: Perissodactyla
Family: Tapiridae
Genre: Tapirus
Scientific name: Tapirus
Type: Mammal
Diet: Herbivore
Size: 98-150cm (39-59in)
Weight: 152-300kg (330-700 £)
Maximum speed: 49 km / h (30 mph)
Duration of Life: 19-25 years
Lifestyle: Solitary
Preservation status: Endangered
Color: White, Black, Brown, Grey
Skin : Hair
Favorite food: Leaves
Habitat: lowland, wet forests
Average Litter Size: 1
Main Prey: leaves, grass, buds, branches
Attackers: humans, wild cats, Crocodile
Distinct Features: long, flexible snout and hump on the shoulders

The tapir being a large mammal and having pig like appearance, is believed to be closely attached to horses and rhinos.The tapir is found in high temperature Southern Hemisphere areas consisting of wet and large dense wood lands.Today there are four known species, all of which are classified as endangered and they are Baird's Tapir ,found in Central America and northern South America.It can be found out by the info that this species of tapir face has a cream coloured layer.The Malayan Tapir ( also known as the Asian tapir ) is the known as largest species of all and consists of white band across his body. 

In the recent pasts they were found in the tropical forests of South-East Asia, but today due to loss of habitat they are found in a quite small range.The mountain tapir is the smallest of all species and (as the name directs ),it is found in mountainous regions instead of  lowland forests.The mountain tapir inhabits in high forests of Andes mountains throughout Colombia ,Ecuador and some parts of northern Peru.The Brazilian tapir ( also popular as the South American tapir ) is known to be a awesome swimmer and is usually found near water in the Amazon rainforest .

The tapir is a herbivore and passes time for food to eat.It takes leaves,twigs,branches,buds,shoots,berries, fruits and watery plants.The tapir has very few predators due to it's large size,but is known to be eaten by wild cats such as tigers, jaguars and cougars along with large reptiles such as crocodiles and even some odd snake . The man is thought to be the most common danger for tapir as they are hunted for food and also lives as domesticated animals.

Tapirs have a long and flexible nose (similar to an elephant's trunk ,but no way near as large).The tapir uses it prehensile snout to gather leaves and branches of bushes and low trees.Instead of their sturdy build , tapirs are known to be great swimmers and spend most of their time near the water, to cool down.Tapirs are also known to dive into shallow water in order to take lush aquatic plants .

Tapirs mate during the coldest months of April and May.After a gestation period of more than a year ,the female gives birth to one baby.When a baby is first born ,weigh about 10 kg and in comparison to adult tapirs ,the baby tapir has stripy coat.Tapirs women are thought to breed every alternate year and when the babies are around 2-3 years old they leave their mother.

Today, all four species of tapir are considered endangered.The main reasons behind this are deforestation and loss of habitat ,hunting by humans.Tapirs are hunted for food and skin.Tapirs are solitary animals with the exception of the mating season and the tapir mother feeds baby tapir.Due to the shy nature, little interaction occurs between man and wild tapirs (besides hunters).However , tapirs are known to protect themselves with their powerful jaws and rarely it attacks to humans.It causes a major damage by biting others!

Facts and Features of Switzerland's Saint Bernard

0 comments
Name: Saint Bernard
Origin: Switzerland
Size in Length: 103cm (40 inches)
Weight: 92 kg (200 lbs)
Life Period: 10 years
Group: Mastiff







St. Bernards are gentle,very friendly and generally likes childrens.It is very similar to the English Mastiff, as it was used to rebuild the breed when it was nearer to vanish after Second World War.

This breed is extremely loyal and always want to please it's owner,but due to size,it is important that proper training and social activities begin early in life,while the dog is still a manageable size.An unruled St Bernard creates problem even if for a strong adult so precautions need to be taken from the initial stage.

St. Bernard barks at strangers and their size makes them to be a good deterrents against most intruders despite its aggressiveness as guard dogs rarely equals breeds designed for this purpose.

Facts and Features of Racoon

0 comments
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
class Mammalia
Order: Carnivores
Family: Raccoon
Genre: Procyon
Scientific name: Procyon Lotor
Type: Mammal
Diet: Omnivorous
Size: 42-71 inches (16-28in)
Weight: 3.7-9kg (7.7-£ 19.8)
Maximum speed: 25 km / h (15 mph)
Life Period: 12-16 years
Lifestyle: Solitary
Preservation status: Least Concern
Color:White,Brown,Gray,Black
Skin type: Fur
Favorite food: Fish
Habitat: forest areas near water
Average Litter Size: 5
Main Prey: fish, nuts, berries, corn
Attackers: Bobcat, foxes, wolves, mountain lions
Distinctive Features: black mask on the face and agile hands and feet

The raccoon is a medium sized mammal like a bear found only in North America.As a drastic appearance of raccoons in other countries,it can be also found now in Japan and Europe continent.The average size in length of racoon is around 70 cm from the nose tip to the bottom of tail.A well grown raccoon can weight up to 10 kilos and live up to 20 years in environment.However, Raccoons tend to have a life period expectancy which is quite lower.

Formerly racoons were living in the dense wooded areas and large forests but now they are surviving in mountains and moist surfaces.The raccoon also has approached human communities that raccoons are able to find food very easily  but they are considered as pests by many domestic owners.

Raccoons are omnivorous animals that survive on  insects, plants and small animals such as fish and birds rarely.Raccoons are usually nocturnal, but it is not unusual to find during the day.

The most distinctive feature of the raccoon is the black mask is around eyes.The raccoon also has a thick layer of skin that keeps it warm during cold winters and raccoons are extremely sensitive and front paws of raccoons have been noticed turning door knobs and opening jars .

Raccoons are desperate for food and are often found near water. Raccoons were observed washing their food in water before eating !Although the reasons behind these are not well known ,it is believed that the sense of touch of paws is heightened when watered.

About ten different species of raccoon that vary in size ,but differ slightly in appearance ,found throughout the Americas.The sense of touch is the very necessary and its front paws are covered with a spiny coat to protect them when they aren't eating.

Raccoons tend to mate in between late winter to starting of spring ,from January to March.However, further south raccoon species have been known to mate after the mating season often goes to the end of  June.After a incubation period of about two months, the female will give birth to about 5 baby raccoons ,also known as kits or cubs.

Raccoon kits are born blind and deaf , with the two senses that appear in the first month.Cubs aren't born hairless, but have a layer of light-colored skin,with distinctive black mask to be visible from birth.Raccoon kits are usually about 10 cm long at birth and weigh about 75 g.

Foot Data of Racoon

  • Raccoons have four feet with five toes on their front hind legs that give greater stability during running and climbing .
  • The bottom of the feet of raccoons are bare and flat sole that makes the raccoon waddle rather than walk .
  • The front legs are similar if the raccoon hands are like human being , both in appearance and ability to allow raccoons to hold things easily .
  • The larger hind legs give more power during running and balance when the front feet in use.
  • Raccoons have very nimble fingers on their front paws that allow them to untie knots, turn doorknobs and even open bottles.

Teeth Data of Racoon

  1. Raccoons have 40 teeth including four long, sharp canine teeth in the front of the mouth.
  2. Raccoons use their hand- like front paws to hold food before they use their teeth to chew and swallow.
  3. The sharp canines in the front of mouth followed by premolars increase in size as they move into the mouth of Raccoon .
  4. The premolars and molars are used to grind and chew their food until they are able to swallow.
  5. Raccoons have an unique habit of washing their food when they are near water ,however ,raccoons do not exceed a tasty treat , if no water is available.

Facts and Features of Beautiful Quetzal

0 comments
Kingdom: Animalia
Phylum : Chordata
Class: Aves
Sort : Trogoniformes
Family: Trogonidae
Genre: Pharomachrus , Euptilotis
Scientific name: Pharomachrus , Euptilotis
Common name : Quetzal
Other Name ( s ) : Trogon
Group: Bird
Number of species : 6
Location: Central America
Habitat: moist cloud forests and high
Color: Green, Blue, Red, White , Bronze, Grey, Brown
Skin Type: Feathers
Dimensions ( H): 35cm - 41 cm ( 14in - 16in )
Weight: 205g - 225g ( 7 oz - 8 oz)
Diet: Omnivorous
Prey : fruits, berries, insects
Predators : squirrels , owls , hawks
Lifestyle: Twilight
Group behavior : Solitary
Life Time: 20 - 25 years
Sexual Maturity Period: 5 - 6 years
incubation Time: 18 days
Average size of the clutch : 2
Name Of The Young: Chick
Fledging Age 4 weeks
Preservation status : Threatened
Estimated Population Size: 50,000
Greatest threat : the loss of habitat and trapping
Distinctive feature : Calls soft and deep, but loud
Trivia:Male feathered tail can be 1m long !

Classification and Evolution of Quetzal

The Quetzal is a medium sized bird that lives in the Central America tropical rainforests from southern Mexico to Panama.There are six sub-species of Quetzal which are located in different geographical locations including the Golden-headed Quetzal, the white-tipped Quetzal, the Pavonine Quetzal, the Eared Quetzal,Crested Quetzal and the most well-known Resplendent Quetzal, each of which belong to the family of  Trogon birds.The Quetzal is a bird with extremely colorful plumage in metallic colour and is widely regarded as one of the most amazingly, beautiful birds in the world.They are best known for the long tail feathers of the male.

Anatomy and appearance of Quetzal

The Quetzal males display the deep red chest and belly along with its bodies consisting of metallic green or blue colour.The male Quetzal also has a distinctive tuft of golden green feathers that consists a crest above the head and long double tail feathers that can grow up to one meter length.Although females do not grow like males but have same colouration to their male counterparts with their plumage not quite bright.The deep red chest is often much duller or even gray (as is the metallic green), and have colored heads of gray or bronze edged with green. As for the other members of the trogon family, at the foot of the Quetzal are unique with two facing forward and two backward on each foot that helps while reaching  high up in the trees.

Distribution of Quetzal

In the mountainous rainforests of Central America the Quetzal are found ,where they tend to prefer high mountain ranges at altitudes between 5,000 and 10,000 meters.The Quetzal likes to live in humid tropical forests areas that are incredibly moist,cooler and contain dense vegetation. Rainforests are one of the most successful living area for the Quetzal,where high humidity level makes fog in the forest. Quetzals lives in trees holes near the top of the canopy which is designed and build by them with their beaks, or that have been made by woodpeckers.The plumage of the Quetzal means that these birds are perfectly camouflaged among the lush vegetation that surrounds them.

Behaviour and Lifestyle of Quetzal

As the feet design of Quetzal and it is very lazy in nature so due to this reason it is rarely available on the ground to walk around .The Quetzal perches high up in the tree canopy,where their voices are almost as distinctive as their appearance.Depending on the situation,they make various kinds of calls which are soft and loud.The Quetzal is vocal when there is a lot of fog at dawn and dusk and rarely call during very sunny or windy atmosphere.Although the sounds of males tend to be more deep than those of females ,during the mating season the sounds produced are described as "whining."The Quetzal is also popular to make whistle-like calls at dawn and sunset to stake it's claim on its territory.

Reproduction and Life Cycles of Quetzal

It uses the strong beaks to make holes in rotting trees so that they can make nest.The female lays between one and three eggs that are incubated in the hole by both female and the male alternately.However, due to the fact that the male has feathers tail that can grow up to 3 feet long , they are often seen protruding out of  the nest when he is sitting on the eggs.Incubation lasts until  three weeks and when the chicks hatch are born with their closed eyes and are fed by their parents until they are strong enough to move. Quetzal chicks can usually fly from the moment there are three weeks old and once are confident enough , they will flee the nest to find a territory of their own (although they remain close to their father for their first years ).

Diet and Prey of Quetzal

The Quetzal is an omnivorous animal who is a skilled hunter ,swooping down and catching its prey before eating it while still in the air.They have a diet of mainly fruit-based and in particular encourage small avocado -like fruits that belong to the laurel family and are known to gather in large numbers around fruit trees.When their is a scarcity of fruits,the Quetzal eats insects and small animals such as frogs, lizards,snails and larvae provide the nutrition needed.The Quetzal plays a vital role in keeping with its surroundings,as the seeds of fruits and berries are scattered throughout the forest during eating.

Attackers and threats of Quetzal

Despite the fact that the feathers provide this beautifully colored bird with good camouflage in the forests are not particularly good  fliers and instead rely more on hopping among the branches.The Quetzal is therefore relatively easy prey for other animals to capture prey and mammals such as the Kinkajou , along with squirrels,hawks and owls.Due to the human settlements and agriculture decrease their areas of survival,so it is the most dangerous threat for Quetzal.

Features of Quetzal

Although Quetzal male is distinctly known for its incredibly long tail feathers ,do not begin to grow until they are three years ,with many individuals do not reach sexual maturity until they are almost six. The resplendent Quetzal is also known as the Guatemalan Quetzal and is not just a national symbol of the nation, but the currency in Guatemala is actually known as the " Quetzal ".The Quetzal belong to the family ' Trogon ' which is the Greek word for " gnawing ",which is a distinctive feature of these birds.

Human relation with Quetzal

The Quetzal was seen as a sacred animal to the ancient indigenous people including the Aztecs and the Maya and was often referred to as the Rare jewel bird of the world, together with regularity is depicted in native art .The long tail feathers of  males were also used in garments worn by royalty.Today, however, even if the Quetzal is still a valuable species  including Guatemala and Costa Rica countries , their numbers are decreasing due to both human interference in their natural range and capture them to exploit.

Conservation Status and Today's Life of Quetzal

The Quetzal is now considered as threatened species in it's  surroundings, as the population in their characteristic habitats are declining.Although there are protected forest areas where the will not be irritated ,are becoming popular tourist attractions ,both for birdwatchers and animal organizations.In some parts of natural surroundings ,does not survive very successful in captivity means that they are caught in the wild on a regular basis ,resulting in a decrease in the number of population.

Facts and Appearance of Panther

0 comments
Kingdom: Animalia
Phylum : Chordata
Class : Mammalia
Order: Carnivora
Family : Felidae
Genre : Panthera
Scientific Name:Panthera pardus ,Panthera ounces
Common Name : Panther
Otro nombre ( s ) :Black Panther ,Black Leopard,Black Jaguar
Group: Mammal
Number of species : 31
Location : Asia , Africa, Latin
Habitat : Forest, wetlands and grasslands
Color : Dark Coffee , Black
Skin Type :Fur 
Size ( L ) : 1.1 m - 1.9 m ( 43in - 75 inches)
Weight: 36 kg - 160 kg ( 79 lbs - 350 lbs)
Maximum speed : 114kph ( 71 mph )
Diet : Carnivorous
Prey : deer , tapir , wild boar
Predators : Human , Lion , Hyena
Lifestyle : Nocturnal
Group behavior : Solitary
Life Period: 12-15 years
Edad of sexual maturity : 3-4 years
Gestation period : 90-105 days
Average Litter Size : 3
Name of Young : Cub
Weaning Age : 3 months
Conservation Status: Threatened
Size of the estimated population : Unknown
Major threatens :Loss of Habitats 
More distinctive trait : bright green eyes
Funny facts: prefer to hunt for the night than in the day it !

Classification of Panther 

The Panther (also known as the Black Panther ) is known as the largest member of the big cat family found in Asia,Africa and Americas.The panther is the general name used to refer to any black color feline of big cat family,especially leopards and jaguars.The panther is an powerful animal that has adapted easily to different habitats around  world and is known to be one of the strongest climbers in felines.Despite the panther is not technically classified as a separate species,which are considered to be endangered by many because of the decreased number of the leopards and jaguars in their environment.

Anatomy and appearance of Panther 

The panther tends to be dark brown to black in color and is identical to the feline species to which it belongs .The only exception to this is the Florida Panther in the southeastern region of the U.S.,which is believed to be a subspecies of  Cougar and is quite rarely dark brown and tends to have speckled appearance.Unlike leopards and jaguars ,the Panther has no spots on its body or tail ,but has a bright layer of dark skin. Panthers have small heads with strong jaws and green eyes  and tend to have hind legs that are larger and slightly longer than the front.As a member of the big cat family ,the panther is not only one of the largest cats in the world, but is also able to roar ,which other felines out of this group are not able to.

Distribution and Habitat of Panther 

Panthers found in three of the world's continents ,with its location in terms of whether or not a black leopard or Black Jaguar.There are 30 different subspecies of leopard found in Asia and sub-Saharan Africa and the once natural range of Jaguar extends throughout Central and South America and even in parts of the U.S. ,Panther has become very adaptable animal found in a variety of different habitats.Although most commonly found in tropical forests and deciduous ,the panther also be found inhabiting both swamps and marshes, along with grasslands and hostile areas like deserts and mountains.Along with a number of the world's largest cat ,the panther is becoming rare in the wild ,mainly due to habitat loss of deforestation.

Behavior and lifestyle of Panther

The panther is a intelligent animal ,which is rarely seen by people in nature as they are usually very quiet and cautious animals.It's dark brown fur camouflages enables both in the surrounding forest and almost invisible in the darkness of night.The panther is a solitary animal that consists a nocturnal lifestyle ,spending much of the day hours resting high in the trees.Since both the leopard and jaguar,panthers are amazing climbers and not just resting in trees but are also able to keep eyes on prey without being seen.The panther is very powerful and fearless animal is threatned by many fact as they are  very aggressive.Panther is very territorial especially males whose home ranges coupled with those of a number of females and are threatened by another male.

Reproduction and Life Cycles of Panther

Despite living in different parts of the world ,although there are only two different species of big cats that are considered panthers, leopards and jaguars are actually closely related.Black Leopards and Jaguars often occur in the same litter as spotted cubs with female generally gives birth to 2-4 cubs after a gestation period of about three months.Panther cubs are born blind and open their eyes after they are about two weeks old. They are very vulnerable to attackers especially when left by mother who must hunt for diet.By the moment there are a few months old begin to accompany mother in  search of food and often do not leave it until two years and have an established territory for themselves.

Diet and Prey of Panther

The panther is an carnivores animal and one of the most feared and powerful predators in it's environment. The dark skin of the panther makes it almost impossible to find  which means can move through the forest completely invisible at night for hunting.Although most of  hunting appears to be on the ground, they are also known to hunt from trees.The living surrounding of panther decides the actual diet in spite of medium to large sized herbivores comprise the major part of many big cats.Animals such as deer,wild boar,Warthogs, tapir and Antelope are hunted by Panthers ,along with the smaller species ,such as birds and rabbits in larger prey is scarce.

Attackers and Fears of Panther

The jaguar is the largest feline in the America and Panthers in New World are the dominant predators within their environments.Those found in Africa and Asia are sometimes prey to other large carnivores such as lions and hyenas ,but the most common predator and the greatest threat to the Panthers are people.Not only these animals were hunted by people, but they have also undergone drastic habitat loss particularly due to deforestation , increasing both human settlements and agriculture.Population figures of big cats are declining worldwide and when they are being directed into smaller pockets of natural habitat they are getting rarer than they already available.

Facts and Features of Panther

According to science,although technically only black leopards and jaguars are generally regarded ,the term is also used to describe a series of dark hair cats in their native habitats  including lions, tigers , cougars ,Puma and lynx.Some Panthers are actually able to swim ,but not those who are leopards, and jaguars are known to have attraction towards water.Not only these prefer flooded forests ,but spend a significant amount of time swimming,playing and hunting in the water.

Relationship of humans with Panther

Big Cats of the world have been hunted by people as both trophies and for their skin especially in the last two centuries.This caused huge declines in population numbers of leopards and jaguars with them after have completely disappeared from some areas.Panthers have also been subjected to severe habitat degradation in much of Asia,Africa and America, which means that these elusive predators are now even rarer.They are rarely seen by people who are really just always aware of the presence of a panther by its tracks on the floor and scratch marks on trees.Also Panthers are often referred to as " the ghost of the forest ' .

Today's Status and Life of Panther 

Despite the fact that panther is not a species considered by science ,both leopards and jaguars are increasingly vulnerable along of its natural range and listed as threatned species by IUCN.However,due to the fact that two individuals carrying genes  mate to produce a Black Panther and the chance of this is diminished due to loss of natural habitats  ,many wildlife experts consider these as endangered animals worldwide .
 
Flag Counter

Total Pageviews